Hoe een trap inmeten?
Een trap inmeten is belangrijk. Het is een klus die heel zorgvuldig moet gebeuren, want alleen aan de hand van de juiste maten zal uw nieuwe trap perfect passen. U kunt dit werk zelf doen of de trap laten inmeten. Houtentrappenwinkel.nl biedt een eigen inmeetservice. Wilt u meer weten over een trap inmeten en hoe u dit kunt doen? Lees dan snel verder. Op deze pagina vindt u alle informatie die u nodig heeft.
Uitleg hoe een trap inmeten?
U kunt heel goed zelf een trap inmeten. Daarbij is het wel van belang om dit zorgvuldig te doen. We leggen u graag uit hoe u dit het beste kunt aanpakken.
Trap inmeten voorbereiden
Voordat u daadwerkelijk de trap gaat inmeten, zorgt u eerst dat u over het juiste meetgereedschap beschikt om deze klus te klaren. Naast een meetlint, een rolmaat en eventueel een duimstok, hoort ook een waterpas bij het gereedschap waarmee u een trap gaat inmeten. Een pen en papier is ook van belang, zodat u de maten direct kunt noteren.
Kennis van traponderdelen
Ook is het wel zo handig, wanneer u een vaste trap gaat inmeten, dat u ervan op de hoogte bent uit welke onderdelen een trap bestaat. De twee belangrijkste onderdelen zijn de trapboom of wangen aan de zijkanten van de trap en de treden die hieraan zijn bevestigd. Daarnaast kan een trap open of dicht zijn. In het laatste geval worden er stootborden tussen de treden geplaatst.
Kennis van maatvoering bouwpakkettrappen
- Aantrede: Dit is de afstand van de voorkant van een trede tot de voorkant van de volgende trede.
- Optrede: Dit is de afstand gemeten van de bovenkant trede tot de bovenkant van de volgende trede.
- Wel: Dit is de "neus" van de trede, oftewel de afstand van de voorkant van de trede tot het stootbord.
Maak een keuze voor het type trap
Zoals u al heeft kunnen lezen, zijn er verschillende soorten trappen. Uw keuze voor een bepaald type speelt ook een rol als u een houten trap gaat inmeten.
Trap inmeten stap voor stap
Stap 1: Meet de afstand tussen de begane grond en de verdiepingsvloer. Let op! Het gaat hier om een al afgewerkte vloer met bijvoorbeeld plavuizen of laminaat. Is de vloer nog niet bedekt, dan moet u hier rekening mee houden.
Stap 2: Meet de totale breedte van de trap. Dit kunt u het best doen door aan de bovenkant van het trapgat te meten. Het is van belang om hier 2 cm extra stelruimte te reserveren. U kunt dit later eventueel afwerken met een lat.
Stap 3: Meet de totale lengte van de trap. Ook dit kunt u het best doen vanaf de bovenkant van het trapgat. Afhankelijk van de ruimte die u tot uw beschikking heeft, bepaalt dit ook hoe steil de trap zal zijn.
Stap 4: Gebruik de waterpas om te bepalen of alles goed recht loopt. Is er in bijvoorbeeld een bestaande woning sprake van een iets scheef lopende muur, dan kan een scheluwtrap uitkomst bieden.
Advies trap inmeten
U heeft nu kunnen lezen hoe een trap inmeten in zijn werk gaat. In principe is dit prima zelf te doen. Toch kunnen we ons goed voorstellen dat u twijfelt of u alles wel goed heeft gedaan. Het kan dan ook geen kwaad om altijd eerst even te overleggen met een professional. Heeft u iemand in uw familie- of vriendenkring die enig bouwtechnisch inzicht heeft, dan is het zeker aan te raden om deze persoon te vragen om bij het trap inmeten aanwezig te zijn. U kunt ons uiteraard ook altijd om advies vragen, voordat u uw trap gaat bestellen. Uiteraard kunt u ook ons benaderen voor het inmeten van uw trap. Direct afspraak maken?